top of page
Lennah Koster Gewassen Verhalen .png

Gewassen verhalen

2023

Projectleiding en verhalen: Lennah Koster

Fotografie: Lennah Koster

Gefinancierd door Flitsimpuls van Gemeente Amersfoort

In Gewassen verhalen vertellen Lennah...

 

Pronkus.jpg
Pronkus.jpg
Pronkus.jpg

Pronkus

“Er zijn maar weinig mensen die dit nog verbouwen. 
De Pronkus bonen werden vroeger ingemaakt, door de moeders.
In een Keulse pot. Met een molentje werden die dan gedraaid en met speciaal zout ingemaakt.
Die grote potten bewaarde ze in de kelder. Maar dan praten we echt over voor de oorlog. 
Ik probeer mijn bonen nog steeds in te maken, maar het inmaakzout is nergens meer te koop. 
Ik ben er gister nog voor naar Achterveld geweest, daar haalde ik het vroeger altijd, maar daar hebben ze het nu ook niet meer.”

Snijbiet.jpg

Snijbiet

“ Ik ben eigenlijk steeds meer groente gaan eten. Daar voel ik mij heel goed bij, ik heb meer energie. Snijbiet kan je niet in de supermarkt kopen. Dat komt denk ik omdat het niet lang houdbaar is. Ik knip het gewoon zo elke week uit de tuin.
Dat is een goede reden om zelf een plant te hebben. Voor mij is het een ideale moestuin groente. Hij overleeft vrijwel alles, heeft niet veel nodig. Het blad van de snijbiet is vrij schoon, heeft een hele stevige structuur en je ziet gelijk of er een slak op zit! ”

Snijbiet.jpg
Aardappel.jpg
Aardappel.jpg

Aardappel

“ Ik dacht dat ik een slechte aardappel oogst had dit jaar, maar een half emmertje aardappels van het veldje waar ik aardappels had gepoot.
Tot het moment dat ik de jonge aardbeien stekkies ging verplanten. 
Ik had ze allemaal netjes op een rijtje gezet en toen kwamen daar opeens allemaal joekels van aardappels doorheen zetten. Deze zaten er blijkbaar nog van vorig jaar in. Ik heb geen aardbei meer gezien, maar wel een enorme aardappeloogst.”

Paprika.JPG

Turkse Paprika

“ Deze paprika’s eet ik graag bij het ontbijt, lekker door een salade heen. Of s’avonds bij de rijst of bij het vlees eet ik ze zo uit de pot. 
Ik maak ze zelf in met citroen, azijn, zout en knoflook.
Van deze kleine groene paprika’s heb ik in Nederland nog nooit zaden gezien, daarom haal ik ze elk jaar uit Turkije. De paprika’s blijven groen. De kleintjes zijn wat pittiger dan de grote.
Straks heb ik potten vol staan, dat krijg ik nooit allemaal op dus ik deel aan iedereen uit. Nichten, neven, mijn moeder, mijn schoonzus, maar ook aan de buren hier van de moestuin.”

Paprika.JPG
Bloemkool.jpeg
Bloemkool.jpeg

Bloemkool

“ We hadden dit jaar een goede oogst: wortels, broccoli, tomaten, spinazie, sla, rode kool een aantal vruchten en bloemkolen.
Dit is wel één van de mooiste. Het blad vouwt zich zo mooi om de kool heen. Eigenlijk houden wij allemaal niet heel erg van bloemkool, maar zelfs de kinderen eten dit goed als het uit onze eigen tuin komt. Het is toch bijna iets magisch als je zelf je eten verbouwd. Je oogst het in de middag en ’s avonds eet je het op. Het is een andere beleving van eten. Mijn zoontje zei laatst: Als het uit onze moestuin komt is het altijd lekker, het voelt zo gezond. “

bottom of page