top of page

Facebookblog


Lezen. We leren het allemaal al vrij vroeg in onze kinderjaren.

Ontelbare hoeveelheid kindjes heb ik leren lezen en voorgelezen in de tijd dat ik voor de klas stond. Ik vond het een van de wonderlijkste dingen wanneer een kind na een vakantie weer op school kwam en zei: 'juf, kijk eens wat ik kan!' En zo een hele zin voorlas, waar ze voor de vakantie amper de letters aan elkaar geplakt kregen. Vanaf het moment dat ik zelf kon lezen was ik verkocht. Ik verslond boeken als een boekenwurm! Wanneer ik uit school kwam, helemaal natgeregend, kroop ik met een boek tegen de verwarming om daar pas weer vandaan te komen als mijn boek uit was. Het lijkt zoiets simpels, lezen. Het lezen opzich. Maar begrijpend lezen is een ander verhaal! Heb je er wel eens bij stil gestaan hoeveel concentratie je eigenlijk nodig hebt voor begrijpend lezen?! Sinds ik vorig jaar Januari ontzettend ziek werd van een sepsis, lukte het lezen niet meer. Kleine stukjes gingen wel en ik bladerde veel door tijdschriften. Maar echt een boek lezen en kunnen volgen, is heel erg lang geleden. Ik deed het ook niet meer, want als ik na een bladzijde 3 x opnieuw te hebben gelezen NOG niet wist wat er nou eigenlijk stond, was de lol er gauw vanaf. Zo jammer! Lag het dan echt aan de dikte van het boek? Waarom lukt het me nou niet? De concentratie ontbreekt. En vandaag ontdekte ik dat het eigenlijk niet ligt aan de dikte van een boek, maar aan mijn streberigheid. Want als ik vroeger een boek las, dan las ik die gerust in 1 dag uit. Dus omdat ik dat toen kon, is dat mijn associatie van een boek lezen en moet dat nu ook lukken. En als dat niet gaat, lees ik dus geen boek.. Vandaag leerde ik dat ook als het niet lukt om in 1 x een boek uit te lezen, het stiekem toch best wel weer leuk is om een hoofdstuk te kunnen lezen! Het boek vervolgens weg leggen om morgen hoofdstuk 2 te lezen, is ineens helemaal oke. Het zoeken naar wat nog WEL kan.. Soms uitermate frustrerend en verdrietig, maar soms ook zo'n overwinning en heerlijk gevoel! Lees jij wel eens boeken? Heb je nog een tip voor mij? Welk boek moet ik echt gelezen hebben?!

留言


bottom of page