top of page

FacebookblogNa een heerlijk, warme, goede week, daalde dit weekend de temperatuur buiten. Mijn temperatuur daarentegen steeg.. Tot onacceptabele hoogte, dus dat werd weer overleggen met mijn witte jassen vrienden.. Zoals protocol voorschrijft, moesten er bloedkweken afgenomen worden en een algeheel bloedbeeld bepaald worden om een lijnsepsis uit te sluiten. Zoals gevraagd, meld ik mij op de spoedeisende hulp. Een verpleegkundige met een donkerbruin vogelnest op haar hoofd en een gezicht waarvan ik denk, het is maar goed dat er mondkapjes bestaan, neemt mij mee naar een kamer. 'Zo, dan ga ik nu even bloedkweken afnemen uit je port a cath!' Met een frons in mijn voorhoofd van verbazing kijk ik haar aan, Port a cath? Ik heb helemaal geen Port a cath, maar een Picc-lijn.. Met haar hand maakt ze een wuivend gebaar, 'Ach dat is toch hetzelfde..' Het is alles behalve hetzelfde, maar ik besluit mijn mond te houden.. 'Nemen ze altijd 1 of 2 flesjes bloed uit je lijn bij een bloedkweek bepaling?!' De frons in mijn voorhoofd wordt steeds groter als ik mijn schouders ophaal, 'Weet ik dat, dat hoor jij toch te weten?!' Ze besluit dat 1 dan wel voldoende moet zijn.. Ik weet dat het er 2 moeten zijn uit mijn lijn, en 2 uit een gewoon infuus ter vergelijking. Maar ik heb geleerd dat het soms beter is om te doen alsof je dom bent.. Dus zeg ik: 'Nou ik heb toch liever dat je het even gaat navragen dan..' Met een zucht loopt het vogelnest weg, om terug te komen met 4 flesjes. Ach, het kwartje is gevallen denk ik nog. Ze gaat er 2 uit mijn lijn halen en 2 uit een normaal infuus. Wanneer ik zie wat ze doet, heeft de frons inmiddels plaats gemaakt voor een mega grote krater. Het vogelnest haalt alle 4! de flesjes uit mijn lijn en besluit dat ze nu klaar is. 'Zo, dat was het dan!' Ik kan het niet laten om te zeggen, 'dat dacht ik niet!' Ze beweert dat er geen opdracht ligt om ook kweken uit een normaal infuus te halen en al helemaal niet voor een algehele bloedbeeld bepaling. 'Oh ja zeker wel!' Mijn haren vliegen overeind. Waar het vogelnest bij is bel ik, op luidspreker, het nummer van degene die deze onderzoeken heeft aangevraagd. Aan de andere kant van de telefoon wordt nogmaals voorgelezen: bloedkweken uit de lijn, uit perifeer infuus en een algeheel bloedbeeld bepaling. 'Zo, hoor ik mezelf zeggen, kun je daar iets mee?!' Met het bruine vogelnest tussen haar benen, druipt de verpleegkundige af. Niet veel later komt een collega alsnog de benodigde onderzoeken uitvoeren, waarna ik me bedenk dat het nu toch echt tijd is.. Tijd om mijn eigen witte jas te kopen, mijn diploma en opslag aan te vragen bij het UWV.. Communiceren kun je leren, genieten moet je vandaag! #Maandag #Mijnwerkdag #Ziekenhuisleven #Jehebthetofjehebthetniet #Plukdedag #Niemandbeloofdjemorgen


Σχόλια


bottom of page